1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Norges eldste hotell
– og ett av Nordens 50 beste overnattings- og spisesteder

Tekst og foto: Tor Kjølberg (juli 2012)

Ikke bare ligger Walaker hotell i naturskjønne omgivelser, det er også regnet som ett av Nordens 50 beste overnattings- og spisesteder. Destinasjoner.no har testet hotellet i den lille kommunen Solvorn i sommer, og både hotellet og omgivelsene besto testen med glans.

reise_til_Walaker_hotell

Å kjøre på riks- og fylkesveiene på Vestlandet er som å ferdes i et postkort. Du har helt sikkert sett motivene. Høye fjell, ofte med snø på toppene, som stuper bratt ned i fjordarmer som består av en blanding av dypt grønt og blått vann. Et fossefall som sprer sine fingre langs fjellsiden og holder sin hånd over et hav av blomstrende frukttrær. Man tror nesten det er en illusjon.

reise_til_Solvorn_Luster

Men det er faktisk virkelighet. Riktignok skal det sies at du underveis møter noen utfordringer også. Å kjøre inn i noen av de mørke tunnelene fra sollyset utenfor virker som å kjøre inn i et mørkt tomrom og blir nærmest et vågestykke hvis ikke farten senkes. Andre steder er veiene så smale at det er utrolig at de kan kalles fylkesveier.

Når det er sagt, har jeg en oppfordring til alle som ikke har besøkt Vestlandet med bil. Ta turen og opplev et vakkert stykke Norge.

Mellom Sogndal og Gaupne på riksvei 55 tar veien brått av ned mot Lustrafjorden. Den lille sideveien svinger seg nedover i et eventyrlig vakkert landskap mot den smaragdgrønne Sognefjorden mellom høye fjell og dramatiske fosser. Plutselig går ikke veien lenger. Du er du på det lille tettstedet Solvorn og kan et øyeblikk tro at du er kommet inn i en liten sørlandsby med hvite små hus og en hovedgate. Men du er faktisk fortsatt i Sogn, og vi var kommet til vår planlagte destinasjon, Walaker hotell.

reise_til_Solvorn_Luster2

Walaker hotell
I 1690 overtok Christian Nitter handelsstedet på Vollåker. Walaker Hotell vet vi har vert drevet som gjestgiveri/hærberge siden 1640 og er Norges eldste hotell, og sannsynligvis også før den tid, var det et overnattingssted, siden det var her lokale rettstvister ble behandlet. I dag, mer enn 300 år senere, er det fortsatt Nitter-familien som har ført tradisjonene videre.

reise_til_Walaker_familien
I dag er det niende generasjon, Ole Henrik Nitter Walaker, som driver hotellet. Han forteller at den gamle gjestgivergården ble bygget om på 1930-tallet for å gjøre den mer funksjonell og egnet for moderne hotelldrift. Hotellet består av flere bygninger som er restaurert og istandsatt. I den store, frodige hagen foran hotellet med det hvite stakittgjerdet og sitt sjarmerende lysthus, syriner, roser og frukttrær, kan gjestene innta sin frokost på vakre sommerdager, eller nyte er glass vin ettermiddag og kveld.

reise_til_Walaker_Hotell_hagen

Bak den sjarmerende verandaen skjuler det seg en hjemmekoselig atmosfære. Til høyre har du resepsjonen og den intime spisesalen med sin opprinnelige tapet og kunstgjenstander. Til venstre ligger salongen og en liten separat spisestue, også utsmykket med antikviteter og kunst, samt et piano. Ole Henrik forteller at han trakterer pianoet der ved festlige anledninger.

reise_til_Walaker_hotell_Gjesterom_23

reise_til_Walaker_hotell_Gjesterom_22

reise_til_Walaker_hotell_salong1

reise_til_Walaker_hotell_salong2

Vi bodde i et av de historiske rommene i annen etasje med utsikt mot haven, den private stranden og Urnes på sørsiden av fjorden. I etasjen er det også et rikholdig bibliotek, men den beste lesingen finner du kanskje i gjestebokens kommentarer, som ligger nede i resepsjonen.

reise_til_Walaker_Hotell_biblioteket

reise_til_Walaker_hotell_resepsjonen

Den gamle tingstua ved siden av hovedbygningen har også overnattingsmuligheter i tillegg til at den fungerer som møterom.

reise_til_Walaker_hotell_Tingstua

I 1964 ble det bygget et nybygg i datiden arkitektur. Et bygg fra sin tid, men som ligger rolig for seg selv i haven ved siden av den gamle ”Tingstova”.

Det gamle fjøset og grisehuset bak hotellet er opprinnelig fra 1882. Da det ble erklært at kirkene var for små ble den 300 gamle nye trekirken, ”en smuk timbergygning”, revet. Materialene ble solgt til gjestgivergården for 420 kroner. Det er vel det derfor eneste fjøs i verden som kan skilte med rosemalerier på den innvendige tømmerkledningen. I dag fungerer bygningen som Galleri Walaker med utstillinger av lokale og nasjonale kunstnere. Eimen av gammelt grisehus sitter formelig fortsatt i veggene.

Walaker hotell og galleriet holder åpent fra mai til oktober.

Kulinariske nytelser
I den koselige spisesalen serveres det helst såkalt kortreist mat. Walaker hotell ligger jo så godt som midt i et matfat, hvor det er sjøkreps i fjorden, villhjort i fjellet og lokal produksjon av så vel bær som ost.

Forfatterne Espen Grønlie, Ole Peder Juve og Hans Petter Smeby har fartet Skandinavia rundt på leting etter hyggelige spise- og overnattingssteder. De har valgt ut det de mener er de 50 beste, og Walaker hotell har fått sin hederlige plass i boken ”50 beste spise- og overnattingssteder i Skandinavia” (Intermekanika 2010).

reise_til_Walaker_hotell_spisesalen

Selv fikk vi gleden av to middager, tilberedt av Steffen Andreas Lundli fra Vesterålen. Første dag ble det servert kremet løksuppe med krutonger og bronsefennikel fra kjøkkenhagen. Som mellomrett fikk vi røkt spekeskinke fra Flåm servert med urtesalat, granskuddsirup og pepperrotkrem. Herlig saftig og mør. Hovedretten var sitronbakt torsk med glasert stangselleri, saltbakt reddik og gulrot med potetpuré og rødvinssaus. Til dessert ble det servert sjokoladepavé med jordbær- og rabarbrakompott og hjemmelaget vaniljeis.

reise_til_Walaker_hotell_loksuppe

reise_til_Walaker_hotell_spekeskinke

reise_til_Walaker_hotell_torsk

Til forrett og mellomrett valgte vi hvitvin Bockenauer Felseneck Riesling GG 2005, Shäfer-Frölich, og til hovedretten rødvin Savigny les Beaune 2008, Pavelot.

Neste dags middagsnytelse besto av kremet blomkålsuppe med chorizo og persille som forrett. Mellomretten var herlig møre røkte tyntskårne vågehvalskiver med frisk salat og ramsløk creme fraiche. Til hovedrett denne dagen ble det servert grillet breiflabb med bakte neper, sautert sommerkål og østerssopp. Tilbehøret besto av pommes lyonaise og blåskjellsaus. Personlig var det en kjærkommen nytelse å få Walakers tilslørte bondepiker til dessert.

reise_til_Walaker_hotell_breiflabb

Til forrett og mellomrett valgte vi Chateau Couhins-Lurtoin 2005, Andre Lurton hvitvin, og vår ledsager til hovedretten var en Albariño 2011, Pazo Señorans.

En familiehistorie
Ole Henrik Nitter Walaker forteller at han alltid har likt jobben. Hotellet har vært en familiebedrift i ni generasjoner, og det er bare noe som er blitt slik. Han overtok driften av hotellet for 10-15 år siden. – Det var en glidende overgang, forteller Ole Henrik. Han liker ikke å kalle seg hotelldirektør. – Titler er uviktig, mener han. – Jeg er eier og forvalter.

Og det er forvaltning det handler om; å forvalte hotellet og gjøre det litt bedre fra generasjon til generasjon. Gjestene skal merke at ting er på stell. Theodor på fem år må nok regne med å følge i farens fotspor når den tid kommer. Allerede nå blir han innprentet at dette er den ideelle jobben, og det tror han sikkert på siden det hender at han får skyte med vannpistol på gjestene. – Det ville være synd å bryte rekkefølgen, understreker Ole Henrik.

Gjestene som besøker Walaker hotell er 70 prosent nordmenn. Det er også en del amerikanere som finner veien, og resten er fra ulike steder i Europa. Folk som reiser mye i jobb er vant til travle storbyhoteller. Walaker hotell blir derfor som en kontrast i fredelige, naturskjønne omgivelser. Det finnes ikke en gang TV som kan forstyrre idyllen på hotellet.

Hvordan gjestene finner fram til naturskjønne Solvorn og Walaker hotell er langt fra noe mysterium. Hotellet er så spesielt at det skrives ofte om det, og anbefalinger fra venner og kjente er også ganske vanlig. I dag spiller Internett selvsagt også stor rolle.

Gjennom tidene har det vært mange kjentfolk som har vært innom. Ole Henrik er svært forsiktig med å røpe noe om hvem, men nøyer seg med å nevne Edvard Grieg. De som skulle være veldig nysgjerrige kan jo studere gjesteboken. – Kjendishysteri er et ikke-tema for oss, sier forvalteren.

I sin egen tid som forvalter har han gått inn for å heve standarden, ikke minst på bygningsmassen, først og fremst for å bedre infrastrukturen i huset. Det er viktig å se fremover samtidig som gamle kvaliteter ivaretas, er hans motto. – Tenk bare på mattradisjonene, smiler han. – En ting er sikkert, slår han fast. – Vi skal ikke bli større, i alle fall ikke de neste ti årene. Da er det viktigere å forskjønne parkanleggene, og kanskje strekke sesongen, gjerne ved at vi har kursarrangement noe lenger enn selve turistsesongen.

Hva gjør en forvalter av et sesonghotell om vinteren? – Det er fortsatt mange gjøremål selv om vi holder stengt. Ting skal repareres, planlegges, og så er det jo godt med litt fritid sammen med min kjære Astrid og Theodor. Kanskje blir det en tur til Syden også, men oktober er satt av til Frankrike tur.

Ole Henrik er svært stolt av medarbeiderne sine. - De er flinke og trives, forteller han. - Flere av dem kommer igjen sesong etter sesong. Den mest trofaste har vært her i hele ni sommere. Vi opplever mye sammen, og vi kan godt ta oss en fest sammen om kvelden. Det skal være moro på jobben, er Ole Henriks personalfilosofi. På bildet ser vi Ole Henrik flankert av Gro Anita Røneid (til venstre) og Andrea Lomheim.

reise_til_Walaker_hotell_Ole_Henrik_med_medarbeider

Og ingen dager er like. Det sier seg selv at det skjer særskilte ting iblant. En gang ankret en enorm amerikansk luksusyacht opp utenfor hotellet med russiske gjester ombord og helikopter på dekk. Det var fødselsdag om bord, og midt på natten kom de for å få brakt fersk festmat til båten, koste hva det koste ville. De trodde det skulle være god reklame for hotellet med det ærefulle besøket. Maten fikk de omsider etter mye om og men, men da yachten kom igjen noen uker senere ble de fortalt at oppstyret var mer til bry for gjestene enn reklame for hotellet.

Ole Henrik Nitter Walaker (41) tenker langsiktig. – Jeg skal drive hotellet her i 27 år til, sier han.

Vi skjønner poenget, for da er han forvalter av et historisk hotell som har vært kontinuerlig i drift i 400 år. Og da må Theodor ha bestemt seg om han vil være med på dette ”laget”

- Da blir det kjempefest, avslutter han. Champagne fra morgenen til kveld hele sommeren gjennom.

Dagsturer
Mellom den rikholdig frokostbuffeen og en fire retters middag er det mange muligheter for spennende utflukter i Luster.

reise_til_Walaker_hotell_brygga

Først og fremst bør du komme deg over til Urnes. En liten bilferge, som legger til ved brygga like nedenfor hotellet, bruker omkring et kvarter på turen over fjorden. En kvarters gange eller en kort biltur oppover mellom små bær- og fruktgårder og en hjortefarm kommer du til Urnes stavkirke. Den kom på Unescos verdenskulturarvliste i 1979. Kirken er fra begynnelsen av 1100-tallet, men har en inngangsportal fra en annen og enda eldre kirke. Utskjæringene på de eldre delene er typisk Urnesstil.

reise_til_Urnes_stavkirke_Luster

reise_til_Urnes_stavkirke-detalj

Muntehuset
er også verdt et besøk. Det var et viktig treffsted for kunstnere og intellektuelle under romantikken på 1800-tallet. Dit kom blant annet Flintoe, J. C. Dahl, Fearnley, Tiedemand og Gude.

reise_til_Muntehuset_Urnes_Sogn

Med sine 218 meter er Feigumfossen Norges høyeste frie fossfall. En godt merket sti går opp til et utsiktspunkt mot fossen.

Ønsker du en avslappet dag i lokalmiljøet, er den lille perlen Solvorn et sted for både vandring og refleksjon. Ta deg god tid blant de små hvite trehusene, som en gang var bebodd av de såkalte strandsitterne (fattigfolk som livnærte seg av det de kunne finne i og ved fjorden). De små husene kunne romme familier på mer enn 12 personer. I dag brukes de primært som sommerhus.

Nyt gjerne en is og en kopp kaffe på Linahagen Kafé, som holder til i samme bygning som den lokale butikken, Solvornbui.

Ønsker du å leie sykkel går det greit på Eplet Bed & Apple. I resepsjonen der er det også mulig å få kjøpt hjemmelaget eplejuice og bringebærnektar. Her kan man faktisk også overnatte gratis mot å plukke epler i sesongen.

I tillegg er det er rikelig anledning til fotturer, og stedet skal berømmes for at de har vært flinke til å sette opp skilt med rutebeskrivelser.

Kajakkturer på Lustrafjorden er blitt stadig mer populært, ikke minst grunnet selkolonien som lever et beskyttet liv under Molden. Det er et godt alternativ på en regntung dag.

En dagstur til Jostedalsbreen kan bli et minne for livet. Fra Solvorn er det omkring 35 kilometer til Bergset der det går en godt merket løype, egnet for hele familien, til Bergsetbreen. Ellers er det mulig å bli med Jostedalen Breførarlag på en tre timers blåisvandring gjennom sprekker og smeltevannsløp på Nigardsbreen.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO