1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Hadeland Glassverk
– en opplevelse for hele familien

Tekst og foto: Tor Kjølberg (september 2012)

Knapt en times kjøring fra Oslo sentrum, og du er på Jevnaker hvor du finner Hadeland Glassverk i vakre omgivelser ved den sørlige enden av Randsfjorden. Dette er Norges eldste industribedrift i kontinuerlig drift. Glassverket ble grunnlagt i 1762, og feirer 250 års-jubileum i år.

Reise_til_Hadelands_250_aars_jubileum

Hadeland Glassverk er langt fra noen traust industribedrift. Vi vil heller kalle det et opplevelsessenter, kombinert med kunsthåndverk og estetikk. I Glasshytta kan du oppleve anerkjente glassblåsere i arbeid. Mange har sikkert lurt på hvordan de kjente glassene til Hadeland blir produsert, og her kan du med egne øyne se produksjon av så vel krystallglass som kunstgjenstander.

Reise_til_Hadeland_glassblaaser

Glassblåserne er nødt til å arbeide i team, og i Glasshytta kan man virkelig se hvordan de sprenger grenser, takket være en felles kjærlighet til den glødende glassmassen. De individuelles kompetanse utfyller hverandre, og hvis man kan kalle designerne for dirigenten, er det glassblåserne som er orkesteret.

Omkring 140 medarbeidere sørger for en stor og levende produksjon, og med nesten 600 000 besøkende årlig er dette en av landets største turistattraksjoner.

Ta gjerne med hele familien. Glassverket er åpent hele året, og i helgene er det alltid aktiviteter. Det finnes ti butikker på området. I Glassbutikken selges det førstesorterings varer til reduserte priser, og i Fabrikkutsalget kan du kjøpe annen sorterings varer til enda lavere priser. Dessuten er det eget Lys- og tinnstøperi i tillegg til Kramboden, Honninghuset, Sesongutsalget, Porselenshuset, Interiørhuset og Julehuset.

Reise_til_Hadeland_lysstoperiet

På det vakre området finner du også barnas bondegård, restauranter og eget bakeri. Mange tar turen innom bare for å oppleve duften og smaken av ferske bakervarer.

Reise_til_Hadeland_Glassverk

Årets jubileumsutstilling varer ut året og viser hvordan verket har utviklet seg fra den spede barndom til i dag.

Utstillingen viser spekteret av design og stilarter gjennom tidene, fra 1700-tallets første grønne og brune flasker, gjennom 1800-tallets vakre slepne og dekorerte modeller til dagens kunst- og designerprodukter.

Kjelleretasjen byr på en spennende vandring gjennom verkets alle yrkesgrupper og avdelinger, fra pottene fylles med glassmasse til ferdig dekorert, vasket og pakket glass. En hel avdeling er viet bordoppsetninger med forskjellige servicer, som er en inspirasjonskilde i seg selv.

Reise_til_Hadeland_vakre_bord

Hans Majestet Kong Harald åpnet utstillingen ved sitt besøk den 29. mai og mottok et fantastisk fat i gave fra Glassverket. Blant masse vakkert kan også en replikk av dette fatet beundres i utstillingen. Guidet omvisning på omkring 40 minutter kan bestilles for grupper.

Mange kjente glassdesignere har gjort Hadeland Glassverk kjent over hele verden. Det er tilstrekkelig å nevne Willy Johansson (1921 – 1993), Arne Jon Jutrem (1929 – 2005), Gro Bergslien (1940 – 1991), Inger Magnus (1976 - ) og Markéta Burianová. Produksjonen er imidlertid ikke stor nok til at det kan satses på eksport.

Reise_til_Hadeland_glasskunstnere

”Besøkende fra utlandet, ikke minst japanere, benytter derfor anledningen til å handle når de er her,” forteller Ingrid Raade, direktør for internasjonal salg og markedsføring.

Reise_til_Ingrid_Raade

Her finner du Glassverkets aktivitetskalender.

Selskaps- og møtelokaler
Det finnes flere selskaps- og møtelokaler på Glassverket. Kongekjelleren, fikk sitt navn etter at Kong Olav var første gjest her i 1987. Lokalet har plass til 175 personer.

Kokkestua (oppkalt etter Kock) var opprinnelig en låve med fjøs, grisehus, hønsehus og stall. I dag huser lokalene restaurant og kafé, og har plass til 160 personer.

Bakeriet er den eldre delen av bygningen, fra rundt 1840, og var glassverkets bryggerhus. I gamle dager ble klokken på taket brukt til å varsle spisetid og sluttid for arbeiderne ved verket. Bakeriet er et lyst hyggelig lokale, med behagelige kurvstoler og vakre lysekroner og har kapasitet til 50 personer.

Bakeriloftet er i samme bygning og var glassverkets bryggerhus. Lokalet har kapasitet til 30 personer. Bygningen hvor vi finner Auditoriet og Kunstgalleriet var opprinnelig glassverkets pottemakeri. Auditoriet er et moderne konferanserom i amfistil, med moderne lyd- og lysforhold og plass til 120 personer. Det rustikke og flotte galleriet kan brukes til velkomster, designkonkurranser, messer og utstillinger.

Reise_til_Hadeland_Auditoriet

Wetterquiststuene er en historisk bygning fra 1824 og har fungert som gjestgiveri, skysstasjon og arbeiderbolig. I dag er det glassbutikk i første etasje, og møte- og selskapslokaler i andre etasje med kapasitet til 25 personer.

Historien
De første årene besto produksjonen på Hadeland Glassverk hovedsaklig av flasker, apotekerglass, medisinglass og glass til husholdningsbruk. Hvem husker ikke de kjente Norges-glassene som bestemor lagde hjemmelaget syltetøy i?

I starten var Glassverket et lukket samfunn. De som arbeidet der hadde mange fordeler, for eksempel bolig, ved til oppvarming, skole og egen syketrygd. En tidligere medarbeider, i dag pensjonist, besøkte Glassverket nylig og fortalte at de som jobbet der ikke turte å dra over til Vestsiden, som er forbundet med bro. Det kunne føre til slagsmål på grunn av misunnelse.

I 1852 overtok Ole Chr. Berg som bestyrer ved Hadeland, og under hans ledelse gjennomgikk verket en rivende utvikling. Produksjonen ble lagt om til småglass, som omfattet alt fra vinglass til boller, fat og vaser. På 1800-tallet brukte man modeller av glass fra andre land i Europa, og på 1920-tallet begynte man utvikling av egen design. Serier som Tangen, Surf og Gilde er blitt klassikere i moderne norske hjem.

Området eies av Mo gård, og Hadeland Glassverk driver på leiet grunn.


 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO