1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Vi besøker Kypros

Tekst og foto: Tor Kjølberg (oktober 2012)

Kypros, den største øya i Middelhavet, er det legendariske fødestedet til gudinnen Afrodite. I historiens løp har mektige stater, fra Romerriket til Storbritannia, forstått hvor strategisk viktig Kypros er i den østlige delen Middelhavet, og alle okkupantene fra tiden før 1974 har satt sine spor på den 9 251 kvadratmeter store øya. Det kan iakttas i mangt og mye, fra romerske mosaikker til venstrekjøring på veiene.

reise_til_Kypros_kart

Fiendtlighetene på 1950-tallet mellom den tyrkiske majoriteten i nord og det greskdominerte sør, som kuliminerte i deling i 1974, har gjort det problematisk for utenlandske besøkende å oppleve hele den fascinerende øya i løpet av ett besøk. Hovedstaden Nicosia, som ligger nesten midt på øya, betjener begge samfunnene med en ”grønn linje” som deler byen i to administrative distrikter.

Den internasjonale flyplassen ligger like utenfor Larnaca, på østkysten av den greske delen. Vi valgte å bo i den lille byen Pyla, bare 20 minutter fra flyplassen og like ved det britiske baseområdet. Byen er helt spesiell siden både greskkyprioter (850) og tyrkiske kyprioter (487) lever side om side her. Landsbyen har tre kriker og en moské. På det greske fastlandet er kanskje Pyla mest kjent som fødebyen til den populære greskkypriotiske sangerinnen Anna Vissi.
 

Å bo
Golden Bay Hotel er et godt alternativ, men siden vi ønsket å bo privat var vi blitt anbefalt å ta kontakt med Kikis Mitides, som blant annet driver K & V Rentals (k&vrentals@cytanet.com.cy) og Kikis Mitides Estates Ltd. Han er oppvokst i Pyla og kjenner området som sin egen bukselomme. Han startet sin virksomhet med et supermarked på stedet, og i dag har han ansvaret for både bilutleie, boligutleie, boligsalg og boligutvikling.

Vi så på flere utleieobjekter, både hus og leiligheter, og valgte en sjarmerende leilighet helt på stranden, like ved siden av Golden Bay hotell. Leiligheten var riktignok noe nedslitt, men den herlige skyggefulle terrassen, omkranset av frodige hengeblomster i et lite, fredelig leilighetskompleks, gjorde den til vårt førstevalg. Bare et par minutters gange langs stranden kunne vi nyte alle fasilitetene på Golden Bay Hotel. Sjøvannet her i september holdt minst 25 grader, og i det langgrunne vannet kunne nok temperaturen til og med overstige det. En ypperlig destinasjon for familier med barn.

Reise_til_Pyla_Kypros 

Leilighetshotellet Sunflower Hotell Apartments, beleilig beliggende i Larnaca på Makarios Avenue, består av 34 smakfullt møblerte leiligheter, alle med lite kjøkken, oppholdsrom, eget bad og telefon, radio og satellitt-tv og klimaanlegg. Halvparten av rommene har havutsikt, mens de andre har utsikt innover mot byen.

I hotellkomplekset finnes reisebyrå, bank, bilutleie, frisør og apotek. Det er 24 timers resepsjonstjeneste, og i den behagelige lobbyen er det TV og en uformell, profesjonell bar. Anbefales på det varmeste for lengre opphold.

Livadhiotis City Hotel ligger bare 100 meter fra Phinikoudes Beach, Larnacas berømte strandområde. Hotellet ligger midt i sentrum av byen med kafeer, puber og restauranter like i nærheten. I handlegatene like utenfor finnes et stort utvalg av så vel merkevarebutikker som forretninger som selger antikviteter og brukskunst. Den historiske St. Lazarus-kirken ligger tvers overfor hotellet, og ellers er det kort avstand til flere interessante museer, blant annet det arkeologiske museet. Livadhiotis City Hotel er et moderne byhotell med god standard som blant annet benyttes av Apollo reisebyrå.

Reise_til_Larnaca_Livadhiotis_hote
Reise_til_Larnaca_St_Lazarus_kirken
Reise_til_Larnaca_Gamlebyen

Å spise
Vi inntok flere måltider på Diana restaurant i hovedgaten, Dhekelia road. Det er en familiedrevet restaurant med en herlig terrasse, vennlig betjening og en omfattende meny, både når det gjelder mat og vin.

I Larnaca ble vi anbefalt Zenon, en ekte mezé-restaurant. Mezés er små varme og kalde retter, godt krydret og smakfulle. Restauranten ligger i 8 Makedonias Street, en sidegate til Faneromenis Avenue. Zenon Tavern er et vennlig og koselig sted som er kjent for å tilfredsstille lokale kypriotiske connoisseurer. Stedet har en avslappet atmosfære som gjør at du til fulle kan nyte majestetiske smaksopplevelser. Duften fra hjemmelagde retter siger ut fra det åpne kjøkkenet.

Reise_til_Larnaca_Zenon_restaurant 

Her kom rettene på bordet etter hvert som vi spiste. Det var grillet sjømat, forskjellige salater og hardkokte egg, hvitløksbrød, kalamata-olivener, favabønner, stekte grønnsaker, auberginesalat, stekte saganaki (oster) og ekte gresk geitost. Etter at det i tillegg ble servert pølser og kreftédes (kjøttboller) orket vi simpelthen ikke mer og måtte be om at serveringen sluttet. Vi vil på det varmeste anbefale Zenon. Ta kontakt med innehaverne, Stelios, Tel.: 00357 99 688071 eller Michalis, Tel.: 00357 99 575070

Reise_til_Kyrpos_og_smake_kypriotisk vin 

En halv times kjøretur fra Pyla bringer deg til landsbyen Kornos i høylandet. Der ligger Archontiko Papadopoulou, et kulturelt senter for kypriotisk gastronomi. Vi mener det er vel verdt turen hvis du ønsker å oppleve ekte kypriotisk mat, vin, arkitektur og historie på sitt aller beste. Restauranten ligger utenfor Larnaca i en historisk bevart bygning i nyklassisk stil. Det er bare noe få slike gamle hus på øya, og dette har overlevd siden 1897.

reise_til_Kypros_vinsmaking 

Restauranten sprer seg over en tre etasjes herregård med rike graveringer på steinsøylene. Den kan best beskrives som en samling av ulike gamle tradisjonelle bygningselementer med en karakteristisk have i midten.

Stedet har som mål å være et utstillingsvindu for kypriotisk vin og gastronomi, samtidig som det viser pottemakerkunst fra Kornos.

Maten som serveres består utelukkende av tradisjonelle, friske kypriotiske ingredienser laget av de beste råvarer, frittgående høns og kortreist kjøtt, som er tilberedt i virgin olivenolje med ferske kypriotiske urter.

reise_til_Kypros_matkunst 

Vinkjelleren rommer mer enn 2 000 flasker og over 200 ulike sorter, fra kypriotiske vingårder, valgt ut av restaurantens eget smakspanel. Kjelleren i Archontiko rommer også den eldste Commandaria, en søt dessertvin fra regionen med samme navn, som er funnet på øya. Den er mer enn hundre år gammel og ble oppdaget skjult i konsentrert form inne i leireurner. Den regnes for å være et av de største vinfunnene i siste århundre, både i historisk og gastronomisk perspektiv. Det er mulig både å se og lukte på substansen.

Destinasjoner_kypriotisk_vin 

Aktiviteter
Du kan ikke si at du har vært på Kypros uten å ha sett øya fra sjøsiden. Vi anbefaler derfor et halv dags cruise med den 95 fot lange luksusyachten Amamnisis som legger ut fra marinaen i Larnaca. Den tar deg med ut på en fire timers sjøcruise med start klokken 09:00 og tilbakekomst klokken 13:00.
 

Amamnisis er også mye brukt til bryllupsfeiringer, og det har vært mange vielser om bord på yachten. På normale dagsturer seiler Amamnisis i Lacarna-bukten forbi strendene ved Pyla og besøker de spektakulære sjøgrottene i nærheten av Agia Napa på sin fire kilometer ferd videre til Cape Greco. Grottene er i seg selv en fantastisk naturopplevelse.

Reise_til_Larnaca_achtcruise1reise_til_Larnaca_yachtcruise2Reise_til_Kypros_havnegrotterReise_til_Kypros_Cape_Greco

Det servers en rikelig buffélunsj med drikkevarer underveis, som er inkludert i prisen, og på vår tur var det herlig stemning hele tiden, både om bord og i det herlige sjøvannet. Både unge som gamle samlet seg på dansegulvet på øvre dekk da sommerlige diskorytmer fikk det til å rykke i dansefoten.

Reise_til_Larnaca_yachtlunsj

Reise_til_Larnaca_yachtcruise3

Stemningen var faktisk så god at sjefen for selskapet, som var om bord for å filme cruiset denne dagen, besluttet å utvide ferden ved å seile til det stedet der MS Zenobia forliste i 1980. Stedet er markert med en bøye, og enda en gang ble det anledning til å hoppe i vannet, og passasjerer med snorkel kunne speide etter det forliste skipet.

Zenobia forlot Malmö 4. mai 1980 på sin jomfrutur til Syria. De datastyrte vannstabilisatorene fikk imidlertid problemer midtveis mellom Kreta og Aten. Ved nærmere ettersyn viste det seg at pumpene som styrte ballastsystemet hadde fylt for mye vann i ballasttankene. Etter fire dager i Pireus ble vannet pumpet ut igjen, og man regnet med at problemet var løst. Det var det tydeligvis ikke, for da skipet ankret opp i Larnaca-bukten 3. juni oppsto problemet på nytt. 4. juni krenget skipet 45 grader og mannskapet ble nødt til å forlate det. Kapteinens anmodning om å seile skipet på grunn ble avvist, og det tok bare to dager før Zenobia sank med sin kostbare last av nye biler til en verdi av mer enn en milliard kroner.

I dag er skipsvraket et yndet dykkerparadis. Vi registrerte en båt med dykkere i ferd med å forberede seg på å gå ned. Det sies at skipet i dag er dekket av alger og sjøgress som får det til å se ut som om det nesten er malt i en farge. Det finnes gjenstander rundt båten og på de nedre områdene av vraket.

Reise_til_Larnaca_Zenobia

Selv om ingen omkom i selve forliset, er det flere dykkere som har omkommet i ettertid inne i skipsvraket som ligger på omkring 30 meters dyp. Det øvre dekket er det imidlertid relativt trygt å utforske.

Å reise dit
Et opphold i september, når turistene for det meste uteblir, er et ideelt tidspunkt å besøke øya på. Det er fortsatt god temperatur, både på land og i vannet, og Kypros har på langt nær gått i dvale. Vi bestilte bare fly gjennom Apollo og betalte omkring 1.400 kroner pr. person for reise tur-retur Gardermoen-Larnaca.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO