Dramatiske Atlanterhavsveien Tekst og foto: Bård Løken (desember 2012)
Veien går ute i havet. Jeg kjører sjøveien fra Vevang mot Averøya. Steinfyllinger, holmer, øyer og åtte bruer fordelt på like mange kilometer. Forholdene var de beste for salting og tørking av torsk på holmene, derfor var det mange som valgte å bo på de forblåste øyene. Nå tørker man fisk innendørs og bor andre steder. 
For hundre år siden planla man å bygge jernbane her ute, men det ble skrinlagt på 1930-tallet. Så kom ideen om å bygge vei isteden. De begynte å bygge på 80-tallet. Tolv orkaner senere, i 1989, ble den åpnet.
Hustadvika og Norskehavet glitrer i vest. Vi som mangler båtsertifikat, kan komme oss til sjøs, vi også, vi trenger ikke en gang lese tidevannstabeller eller lære oss å binde knuter for å få fortøyd farkosten. Det er parkeringsplasser langs veien, og folk fisker fra svabergene og bruene. Ved Myrbærholmen bru er det bygd to nye fiskebruer slik at sportsfiskere kan dra torsk og sei i tidevannsstrømmen uten å være til hinder for trafikken.
Svabergene lokker. Dønningene kommer rullende inn fra storhavet, bølgene bryter og blir kastet til værs. Det ser dramatisk ut, selv på en solskinnsdag. Når naturkreftene virkelig viser styrke, slår bølgene inn over bruene og asfalten rives av veien mens torsken svømmer langs autovernet.
- - -
Slik beskriver fotografen Bård Løken Atlanterhavsveien i den nye boka
Hjemlandet (Cappelen Damm). Det er bare en av mange skildringer fra ”steder som er Norge”. Løken tar oss med landet rundt fra bergkunst i Alta til Lindesnes fyr i Aut-Agder. Det er morgenlys på mange av fotografiene hans, og tekstene som beskriver de ulike stedene er personlige opplevelser med tilknytning til motivene han så flott gjengir. ”Jeg har forsøkt å lage et slags landslag med steder som er Norge,” skriver Løken i forordet til boka. Det synes vi han har lyktes med, og dette må være et praktverk som fortjener plass under juletreet i år.