1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Vinterreise til Ukraina

Tekst og foto: Tor Kjølberg, mars 2013

Ukraina er kanskje et litt uvanlig reisemål, men vi hadde våre grunner til å besøke dette spennende landet med sin voldsomme historie, mangfoldige natur og sine mange attraksjoner. Et helt team av professorer fra turismefakultetene ved universiteter i Kiev og Cherkassy sto klar til å utveksle erfaringer med meg om utvikling av turisme i henholdsvis Ukraina og Norge.

Reise_til_Dnipro-eleven_Kiev


Navnet Ukraina betyr «grenseland», og Ukraina har ofte nettopp vært grenselandet til flere keiserdømmer. Det resulterte i bruk av den bestemte artikkel foran navnet Ukraina. I dag er den bestemte artikkelen fjernet, og landet kalles ganske enkelt Ukraina eller Republikken Ukraina.

Historie
Den slaviske befolkning bosatte seg i Ukraina minst 2.000 år f. Kr. Hovedstaden Kiev kan dateres tilbake til det åttende århundre e. Kr., faktisk hundre år før Moskva ble grunnlagt. Som en av de eldste og viktigste slaviske byene blir Kiev ofte betegnet som «moderbyen» for det russiske keiserdømme og de slaviske ortodokse kirker. Kristendommen kom nemlig til Ukraina før den spredte seg til Russland da Prins Vladimir av Kiev ble konvertert til den ortodokse trosretning av bysantinske misjonærer fra Konstantinopel i år 988 e. Kr. I flere hundre år var Kiev den ledende byen for ortodokse slaviske land.

Men Ukrainas flate, frodige omland gjorde byen vanskelig å forsvare. Mongolene erobret Kiev i 1240, og fra da av ble Moskva den dominerende slaviske byen. Ortodokse russere opplevde en utvikling av «hellige ortodokse byer» fra Konstantinopel gjennom Kiev til Moskva.

Ukraina har vært gjenstand for angrep fra mange lands krigere. Mongolene ble til slutt drevet tilbake østover, mens andre herskere tok deres plass. Litauerne erobret Ukraina rundt 1392. Da Litauen og Polen ble et rike i 1569 ble den polske innvirkningen dominerende. Under polsk styre ble ukrainske bønder tvunget til livegenskap. Enkelte gjorde motstand, slo seg sammen og ble kjent som kosakker. De førte en barsk tilværelse i kampområdene, og var lite lydige mot den polske kongen.

På 1600-tallet begynte polske jesuitter å påtvinge ukrainerne katolisismen med makt. Da samlet de ortodokse kosakkene seg, og i 1648 drev de polakkene ut av deler av Ukraina. Dette førte til et langvarig hat mot jesuittene både fra ukrainsk og russisk side. Selv i dag finnes det paranoide ortodokse slavere som ser på jesuittene som konspiratører, og høyrevridd nasjonal propaganda har satt jesuittene på fiendelisten.

Frykten for at et uavhengig Ukraina var for svakt til å styre seg selv gjorde at kosakkene ba Moskva om å styre landet i 1654. Kosakkene mente at de kunne stole på de ortodokse moskovittene, men der tok de feil. Moskva strammet grepet på ukrainerne i flere tiår og reduserte dermed kosakkenes makt og gjennomførte sammenslåing. Ukrainernes mistro til Russland stammer fra denne perioden.

Verken sovjetiske tsarer eller russiske ledere skulle betrakte Ukraina som en integrert russisk eiendel. Mange russere aksepterte tapet av Baltikum og de asiatiske republikkene etter Sovjets sammenbrudd i 1991, men det finnes fortsatt russere som ikke aksepterer Ukraina som selvstendig stat. Ukraina hadde 20 prosent av befolkningen i Sovjetsamveldet og var det nest største landet etter Russland.

Styre
Ukraina er en republikk med flere partier, men med et parlament som kalles Høyeste råd. Regjeringens overhode er statsminister, og landet har president som overhode.

Ukraina er fortsatt en del av samveldet av uavhengige stater til tross for mistilliten til Russland.

Språk
Det offisielle språket er ukrainsk, som ligner mye på russisk, selv om de to språkene er forskjellige. Moderne ukrainere er påvirket av polsk lingvistikk som ikke finnes i den russiske språkformen. I dag kan man nesten sammenligne forskjellen mellom ukrainsk og russisk som mellom svensk og norsk, kanskje enda mindre, så selv med forskjellige språk kan ukrainere og russere kommunisere med hverandre. Utlendinger som lærer seg russisk påstår imidlertid ofte at språkforskjellen er større.

Religion
De fleste ukrainere er ukrainsk eller russisk ortodokse. Mindre enn fem prosent av befolkningen er baptister eller jøder. Cirka 10 prosent av ukrainerne tilhører den østeuropeiske katolske kirke, en bysantinsk ortodoks gren som aksepterer den katolske paven. Det er ingen offisiell religion.

Befolkning
Den ukrainske befolkning er omkring 52 millioner.

Kiev
Jeg ankom Kiev internasjonale lufthavn midt på dagen midt i februar. Det var en relativt mild dag med tåkedis over byen. Normalt er det langt kaldere på denne årstiden, men Kiev kan være fantastisk også når den er dekket av hvit puddersnø. De gylne domene til St. Sophia-katedralen, St. Michael-klosteret og Kiev Pechersk Lavra reflekterte snøen, og når solen skinner blir hele byen som et trolsk bilde som skyldes kombinasjonen lys, gullkupler og snø. Går man gjennom Mariinsky Park eller Fomin botaniske have kan det virke som om du beveger deg i et eventyrland, forutsatt at du er godt kledd og har vintersko på bena, gjerne også en tradisjonell ushanka (den typiske russiske pelsluen).

Været de to dagene jeg oppholdt meg i Kiev var stort sett grått, men ikke spesielt kaldt, og det ble god anledning til å se noen av de viktigste attraksjonene i sentrum av byen, blant annet Uavhengighetsplassen (Maidan Nezalezhnosty) og Vydubetsky-klosteret.

Ukrainas hovedstad Kiev ligger på grensen mellom de enorme skogsområdene som begynner i Frankrike og steppene som strekker seg helt til Kina. Byen er delt i to av Dnipro-elven, og på østbredden ligger den gamle delen med forretningssenter og butikker mens vestbredden er nyere og stort sett et boligområde.

Den første bosettingen i Kiev sies å ha kommet hit for omkring 20 000 år siden. På en av de første bosetningsplassene, Kyryllivska, som også er navnet på en gate, skal det være funnet beinrester etter 67 mammuter. Legenden sier at Kiev ble grunnlagt av tre brødre, Kiy, Schek og Khory sammen med søsteren Lybid. Byen, Schekavitsa-høyden og elven Lybid skal være oppkalt etter dem.

Byens universitet ble grunnlagt i 1834, og det planlegger en turismekonferanse i april i år.

Kievs enorme kulturelle og historiske arv kan du se deler av i Nasjonalmuseet for ukrainsk historie, Bulgakov’s hus til minne om den Kiev-fødte forfatteren og dramatikeren Mikhail Bulgakov, hvor fire timer går utrolig fort.

Kiev nasjonalmuseum for russisk kunst og de mange galleriene som finnes rundt om i byen, og ikke minst Pinchuk kunstsenter holder deg varm selv i vinterkulden, og der kan du beundre et overveldende antall mesterverk. Kiev arrangerer forresten en internasjonal messe for samtidskunst hver november, og den blir besøkt av tusenvis av mennesker fra hele verden.

Den beste måten å holde seg varm på i Kiev om vinteren er å besøke en av de mange barene og komme i kontakt med innbyggere og fastboende utlendinger. Riktignok er det en språkbarriere, men som regel finnes det noen blant gjestene som snakker relativt godt engelsk eller tysk. Jeg hadde løst problemet ved å ha med tolk på hele reisen. Du kan for eksempel nyte en varm kaffe på Art Club 44, røke hookah akkompagnert av en kopp te på Marrakesh Restaurant eller ganske enkelt gjøre som lokalbefolkningen, forsøke hjemmelaget vodka og en god Borscht på Spotikach, en restaurant som tydelig bærer preg av sin sovjetiske fortid.

Å spise
Til mitt vertskap hadde jeg sagt at jeg gjerne ville prøve et ekte ukrainsk måltid, og de tok meg med til Kozayok, som ikke overraskende betyr Kosakk, som ligger i Broyarskov Avenue 7 a. Lokalet er stort, men stemningen god, betjeningen serviceinnstilt og du kan oppleve det ekte ukrainske kjøkken på sitt beste.

reise_til_Kossak_Kiev

Som velkomstdrikk ble det servert Osvar, en ukrainsk champagne rosé. Forretten var en sprø salat vinaigrette Ukraine dekorert med sild.

reise_til_kiev_forrett_kossak

Som mellomrett kom en rett bestående av poteter og kålrabi, variniki

reise_til_Kiev_Kossak_mellomrett

mens hovedretten var en Kiev-kotelett, som er laget av kylling.

reise_til_Kiev_KOssak_hovedrett

Like ved t-banestasjonen i hovedgaten Kreshcnatyk ligger fast-food-restauranten Kaptka, som har et konsept som sannsynligvis ville vært godt egnet for en internasjonal kjede. Der spiste jeg ukrainsk borscht (suppe med rødbeter og kjøttstykker) som for øvrig smakte herlig. Med rundstykke og en halvliter øl betalte jeg 17 norske kroner.
Dagen etter ville jeg forsøke en internasjonal restaurant, og i Dagaydachnogo 35, ikke langt fra hovedgaten Kreshcnatyk, finner vi Tarantino Grill & Winebar, som serverer utmerkede kjøttretter og utsøkt vin. Der spilles det levende musikk, og prisene er moderate. For to utmerkede hovedretter og en flaske vin betalte vi 560 kroner.

reise_til_Kiev_Tarrantino_grill

Å bo
På denne reisen valgte vi et hotell i kategori tre stjerner, Turist, Kievs høyeste hotell, som ligger i 2R Okipnaya str like ved metrostasjonen Livoberezhna. Fire stasjoner unna med metro (billetten koster en drøy norsk krone) ligger hovedgaten, så det er et praktisk sted å bo for besøkende som reiser på budsjett.

Hotellet bærer imidlertid preg av den spartanske innredningen fra Sovjettiden. Det finnes ikke antydning til forsøk på å gjøre det koselig. På rommene er det gode senger, fungerende baderom, men det er gammeldags TV og ingen dekorasjon på veggene. Heller ikke i utsiktsbaren i 22. etasje eller i lobbybaren er det noen hjemmekoselig atmosfære. Men hva kan du forvente for 400 kroner natten? www.hotel-tourist.kiev.ua

Gå ikke glipp av
Kiev er en historisk by med mange severdigheter. Vår private guide tok oss først med til St. Nicholas-katedralen som er tegnet av den sagnomsuste arkitekten Vladislav Gorodetsky, Han ble født av polske foreldre i Vinnytsia-regionen. Sent i det 19. århundre var det byggeboom i Kiev. Gamle bygninger ble revet, det var rift om tomtene, og arkitekter som Gorodetsky hadde en glansperiode. Foruten katedralen har han også ansvaret for Bymuseet for antikviteter og kunst og Karaite kenasa, som var tilholdsstedet til en religiøs minoritetsgruppe, karaittene. De var jesuitter som bare trodde på Det gamle testamente. Den fargerike Vladislav Gorodetsky døde av hjerteslag i 1930.

reise_til_Kiev_St_Nicholas_katedralen

Bohdan Khmelnystky-monumentet på Sofiyska-plassen er et slags Kiev-symbol. Bronsestatuen er 10,85 meter høy og er finansiert gjennom private donasjoner. Den ble støpt i St. Petersburg i 1879 og plassert på sin nåværende granittpidestall i 1888.

reise_til_Kiev_Bohdan Khmelnystky-monumentet

St. Sophia-katedralen er det eldste gjenlevende monumentet etter middelalderssamfunnet Kyivan Rus, og står i dag på UNESCOS verdensarvliste. Dette er et av den tids største kristne templer, bygget omkring 1037 av Prins Yaroslav den Kloke. Kirken ble ombygget i barokk stil i 1685 – 1707.

reise_til_Kiev_St. Sophia-katedralen

Interiøret er spesielt interessant siden 250 av de 640 kvadratmeter med gammel russisk mosaikk har overlevd.

reise_til_Kiev_St. Sophia-katedralen_interior

Prinsesse Olha-monumentet
I 1911 foreslo Kievs avdeling av det Keiserlige russiske militærhistoriske samfunn å anlegge en aveny prydet med statuer mellom Sofiyska-plassen og Myukhavlivska-plassen til minne om det flere århundre gamle Kiev-legatet. Det ble imidlertid vare den første statuen, Prinsesse Olha-monumentet, omkranset av apostelen Andreas og helgenene Cyril og Methodius som ble oppført foran den ikke-klassiske skolen. Senere fjernet sovjetiske myndigheter monumentet, men det ble gjenreist i marmor i 1995 – 96.

reise_til_Kiev_Prinsesse Olha-monumentet

Monumentet til ære for unionen mellom Ukraina og Russland
Monumentet ble høytidelig åpnet i 1982. Det er en kolossal regnbue laget av metall med en diameter på 30 meter og som er opplyst i mørke. Bronsefigurene skildrer russiske og ukrainske arbeidere som bærer den sovjetiske ordenen for vennskapsland, samt granittfigurene av deltakere i Pereyaslavrådet fra 1654. Det er anlagt en observasjonsplattform ved monumentet med utsikt til Volodymyrska-åsen, Podil og Dnipro-elven.

reise_til_Kiev_unionsmonumentet

Den hellige trefoldighetskirken i Pechersk-tempelet
Dette er den eneste gjenværende kirke i gamle RusKyiv. Ifølge Lavra-legenden var den bygget på bestilling av puritaneren St. Nicholas (på sin tid kalt Prins Syvtoslav Davydovych). I likhet med apostlene ble han en Lavra-munk (1107). Tempelet har overlevd nesten fullstendig, bare kuppelen ble rekonstruert i det 17. århundre. Veggmaleriene fra det 18. århundre er helt spesielle kunstverk. På 1920-tallet ble kirken konvertert til et politisk opplæringssenter, men sent på 50-tallet ble den igjen en tradisjonell kirke.

reise_til_Kiev_Trefoldighetskirken

Monument til ære for Kievs grunnleggere
Monumentet ble reise i 1982 i forbindelse med Kievs 1500-års jubileum. Brødrene Kyi, Shchek og søsteren Lybid står i en bark som synes å duve på Dnipros bølger. Komposisjonen er lagd av smidd kopper. Ved pidestallen er det anlagt et vannbasseng. Barken er ni meter lang, brødrenes høyde er 4,3 meter og søster Lybid er 3,8 meter. Skulpturen er laget av V. Borodai og tegnet av arkitekten N. Feshchenko.

reise_til_Kievs_grunnleggermonument

Kiev Philharmonic
er sammen med National Philharmonic et kompleks som består av to sammenhengende konsertsaler, Lysenko Column Hall, i enden av Khreschatyk-gaten, like ved Europa-plassen. Bygningen har en fantastisk akustikk, og vi opplevde kammerorkesteret fra Kiev Philharmonic spille blant annet Bach og Mozart. Tradisjonen tro sto alle musikere, unntatt cellistene, mens de fremførte stykkene på scenen. National Philharmonic har hatt besøk av mange kjente russiske komponister og operasangere, som Sergei Rachmaninoff, Alexandr Scriabin, Tsjaikovskij, Leonid Sobinov og Feodor Chaliapin.

Det skjedde store forandringer i Kiev før VM i fotball i 2012.

Folk med interesse for kultur og kunst gjør klokt i å besøke Kiev vinterstid da det er mindre turister der og enkelt å komme til over alt.

Universitetet i Kiev planlegger å arrangere en Turismekonferanse i april i år.

 

Cherkassy-regionen

I tillegg til Kiev, hvorfor valgte vi nettopp Cherkassy?

Cherkassy er ikke bare et av Ukrainas geografiske midtpunkter. Det er også landets spirituelle senter med vakker natur, fruktbar jord og med en unik historisk og kulturell arv. Det var i denne regionen Ukrainas første Kosakkrepublikk ble grunnlagt. Kosakkfenomenet startet nettopp her med kosakkenes opprør og den nasjonale frigjøringsrevolusjon i det 17. århundre.

Cherkassy hadde også en sentral rolle under annen verdenskrig. Hundrevis av monumenter og minnesmerker er plassert omkring til minne om kampene mellom Korsun og Shevchenkivskij, militæroperasjonene Uman – Batoshanska og kampen om Dnipro-elven.

Et av Ukrainas underverker, Trærnes naturhistoriske nasjonalpark, Sofiyivka, har begeistret besøkende i mer enn 200 år, mens området Zvenygorodka kalles Lille-Sveits.

Det finnes mer enn 39 offentlige museer og åtte historiske kulturreservoarer i tillegg til mengder av vakre templer og slott. Mer enn hundre trekirker er fortsatt bevart, men dessverre er det ikke satt av midler til vedlikehold, så i snitt forfaller det en kirke hvert år.

Å bo
Det var Det tekniske universitetet i Cherkassy som hadde gjort alle arrangementene for meg her, og jeg bodde sentralt i en to roms leilighet med alt utstyr. Rett over gaten var det en dagligvareforretning som var åpen hele døgnet. Det ble derfor ikke så mye spising ute. Jeg betalte rundt 400 kroner døgnet for leiligheten, og det er et overnattingsalternativ jeg anbefaler alle som skal reise hit.


Å spise
Jeg benyttet meg som nevnt ovenfor av butikken tvers over gaten, men en ettermiddag var det middagsarrangement for nyutnevnte doktorgradsstudenter fra Det tekniske universitetet i Cherkassy. Den ble holdt på Yoshi restaurant i Shevchenko blvd 205. Den kan anbefales på det varmeste. Toshi er som navnet indikerer en japansk restaurant. Maten som ble servert hadde japanske ingredienser, men var også inspirert av lokale delikatesser. Restauranten har japansk interiør og private VIP-rom. Mørkt tre, stein og vann er en del av innredningen. I annen etasje er det utsikt over byens sentrale torg.

Som gjest måtte jeg selvfølgelig holde en tale for de nyutnevnte doktorene og ønske lykke til i deres videre karriere.

Gå ikke glipp av
Cherkassy er en liten by med omkring 300 000 innbyggere. Men omegn er stort og vakkert med mange spennende attraksjoner. Siden jeg under dette oppholdet hadde mye med universitetet å gjøre ble det stort sett et byopphold, men for gjester ellers anbefaler jeg å ta turen til Zvenygorodka, hjemstedet til maleren og dikteren Taras Shevchenko. Tsjaikovsky har satt musikk til mange av Shevchenkos dikt.

reise_til_Cherkassy_Ukraina_kirkedetalj

reise_til_Chirkassy_Ukraina_kirkeinteriordetalj

reise_til_Charkassy_tempel

Alle som besøker Cherkassy vil huske minnestatuen av den sørgende mor med sin evige fakkelflamme til minne om de falne i annen verdenskrig.

reise_til_Charkassy_by_night

Vakre kirkebygninger finnes det over alt i byen og regionen. I Cherkassy finnes det eneste buddhistiske slott i hele Øst-Europa.

reise_til_Cherkassy_buddhistslottet

Badstue er like populært i Ukraina som i Finland. Har du tid anbefaler jeg deg å oppsøke et av de mange flotte anleggene i byen. Flere er utstyrt med bar som har lett matservering. Det kan fort bli til en halv dags opphold.

Turismeakademiet
Professor Dr. Tamara Kachala er viserektor for vitenskapelig forskning og internasjonale relasjoner ved Det tekniske universitetet i Cherkasasy. Der er det opprettet en turismelinje, som har til formål å utdanne studenter som skal fremme Ukraina som spennende turistnasjon og skape internasjonale relasjoner. Universitetet har allerede innledet samarbeid med et universitet i Sverige, og Dr. Kachala sier at et samarbeid med universitet eller høyskole i Norge er av stor interesse.

reise_til_Charkassy_tekniske_universitet

destinasjoner_turismemuseet_Charkassy_tekniske_universitet
                             Cherkassy tekniske universitet har sitt eget turismemuseum

reise_Til_Cherkassy_tekniske_universitet
                             Professor Dr. Tamara Kachala sammen med Tor Kjølberg

Takk

Jeg vil benytte anledningen til å takke følgende personer som har bidratt til å virkeliggjøre denne studieturen til Ukraina: Professor Dr. Gonchsarov Valentin Nikolayevich ved Lugansk National Agrian University, Professor Dr. Tamara Kachala, Professor Sergei I. Mordvinov og Dr. Ganna Cherpuda ved Cherkasy State Technological University og ikke minst professorene ved Universitetet i Kiev.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO