1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Panama
- det ukjente paradis

Av vår Sør-Amerika-korrespondent

Der ligger den foran meg, en dal som svært få kjenner til, i et lite, nesten glemt paradis, hvor ville planter blomstrer i frodige grønne skoger, der fossevann i kaskader ender i krystallklare vann og våren nesten synes å vare evig.

reiseliv reiseglede Panama

Dalen har vært gjemt fra verden i århundrer. Selv lokalbefolkningen i den gamle kolonibyen ved elven visste at den eksisterte. Men endelig, etter mange år i det skjulte, begynte det å skje noe spennende i denne dalen. Ett av verdens beste paradiser våkner til liv for mennesker som søker det perfekte tilfluktsted.

Dalens høye åsvegger har fungert som naturlig beskyttelse mot de gamle indianerstammene i tusenvis av år. I dag gir de beskyttelse mot en ny stamme mennesker, vår tids pionerer. Dette er kanskje det mest internasjonale tilfluktsted for pensjonister som noen gang har oppstått på et så lite og privat område. Det befinner seg i en region som magasinet Moderen Maturity, det største forbrukermagasin i verden med mer enn 20 millioner lesere, har kalt ”verdens beste pensjoniststed på den vestlige halvkule”.

reiseliv reiseglede Panama Boqutoa

I dag er det selvsagt ingen hemmelighet lenger, men det er fortsatt et sted å satse på, både for dem som tenker å etablere seg i utlandet som pensjonister, eller for folk som bare ønsker å oppsøke paradiset. Etter å ha søkt etter et slikt paradis i mer enn 20 år, har jeg aldri opplevd noe lignende. Og jeg er ikke den eneste som mener det. Panama er et land med mange goder, og dette er en destinasjon som fortsatt byr på mange muligheter. Helt spesielle forhold har fungert i samklang slik at området er blitt skjult for media og vanlige turister i mer enn tyve år. De fleste har derfor oversett det, selv folk som har oppdaget steder like i nærheten.

I dag har media fått øynene opp for hvor enestående dette landet er og hvilket potensial det har for både turisme og eiendomshandel. I tillegg har regjeringen så smått begynt å sette dette oversette landet på så vel turist- som verdenskartet. Et land fullt av goder. Jeg vet ikke om noe annet land i verden akkurat nå hvor det er bedre investeringsmuligheter i fast eiendom. Det er et land med alle slags investeringsmuligheter, helt spesielle pensjonistfordeler, gode eiendomspriser, skatteintensiver, offshore banktilbud og offentlige intensivprogrammer og skattefrie forretningsmuligheter. Jeg vet om tomter som er blitt solgt for så lite som kr. 3.300,- pr. acre (cirka fire mål) bare noen minutter fra den vakre, lite kjente dalen. Infrastruktur, hurtig internettilgang og kabel-TV er både god og rimelig her. Det er faktisk sjeldent i et utviklingsland. 80 multinasjonale fullservice banker har kontorer her, og du kan kjøpe ny bil tollfritt annethvert år. Det er mulig å leie hus for bare kr. 2000,- pr. måned, eller et townhouse ved elven for bare kr. 500, mer.

Vi må ikke glemme at dette også er et sted for spennende opplevelser, i naturlige jungelområder, frodige skoger og noen av de rikeste regnskogene på vår planet, et hjem for mer enn 940 registrerte fuglearter, hvorav 105 er fredede. Du kan padle i kano gjennom uberørte landsbyer, dra på raftingekspedisjon, rid på hest gjennom frodig grønne daler, vandre på kilometer lange strender med palmer som bakteppe, og bade i det karibisk hav. Porthole Cruise Magazine har kalt dette for ”Best Adventure Destination”.

reiseliv reiseglede Panama Bocas

Inntekter fra godkjent turistrelatert virksomhet er skattefritt. Panama er faktisk et uoppdaget eventyrland med nesten uante muligheter. Du kan starte ditt eget øko- eller opplevelsesbyrå, charter dykkervirksomhet, bed and breakfast, eiendomsutvikling, restaurant eller hotell, alt med støtte fra myndighetene. Du kan kjøpe de vakreste og mest overkommelige strandeiendommer i hele Karibia for så lite som kr. 150.000,- for en tomt. De offentlige restriksjonene er minimale, og du har en rik og unik kultur, varmt klima, vennlige mennesker og et område som ikke trues av karibiske orkaner.

reiseliv reiseglede Panama Bocas 2

Neste generasjons beste pensjonistdestinasjon
Denne eksotiske drømmen er ikke bare for de aller rikeste. Alle med en fornuftig pensjonsordning kan oppfylle sine drømmer her, og kanskje gjøre noe helt nytt som øker pensjonen. Panamas idylliske og lite kjente regioner omfatter blant annet Boquete, Bocas og de uberørte områdene ved Stillehavskysten. De politiske dramaene som fant sted sent på åttitallet gjorde at verden stort sett ikke tok Panama med i betraktning. Landet ble rett og slett vurdert som for farlig. Men diktator General Manuel Noriega og hans korrupte regjering har ikke hatt makten på et par tiår nå, og nettopp det gjør Panama så interessant. For landets nyere dramatiske historie har hold folk unna, og dermed skapt de mest spennende og unike mulighetene på mange år. Til tross fra det som publiseres i media bedrer Panamas økonomi seg år for år og er bedre enn nesten alle land i Latin-Amerika. I løpet av de siste 45 år har landets inflasjonsgrad i gjennomsnitt vært mindre enn to prosent årlig. Det er faktisk helt uvanlig i Sentral-Amerika.

I tillegg er Panama et liberalt og fritt land med alle de fordelene som et karibisk liv byr på, og dertil svært få ulemper. Veiene er gode, landet ligger utenfor orkanbeltet og har faktisk ikke opplevd annet sterk bris det siste århundre. Infrastruktur og tjenestenæring er på høyde med de beste land i verden, og helsetjenesten er utmerket. I andre nærliggende populære turistland, som Belize, Honduras og Costa Rica, har ekspatriater måtte unnvære mange av dette landets goder. Gjennom den strategiske posisjonen til USA, og den berømte kanalen, har landet tilpasset seg samme standard som verdens store industrinasjoner.

Å pensjonere seg i Panama er ikke en kostnad, men en investering Jeg leste nylig en undersøkelse som var gjort om pensjonsmulighetene i 29 land, hvor levekostnader, spesielle fordelsprogrammer, eiendom, trygghet, infrastruktur, klima og kultur var vektlagt, og Panama kom på førsteplass. Det er ganske imponerende. En artikkel i Harper’s Bazaar uttalte at ”Panama er det vakreste tilfluktsted i verden, og nesten uoppdaget.” Boston Globe har kalt det ”et uoppdaget turistparadis”. Los Angeles Times, New York Times og National Geographic har publisert lange reiseartikler, hvor de beskriver de uoppdagede opplevelsene Panama tilbyr.

Her er et utvalg av omtaler Panama har fått fra ulike byråer i verden:
• Tripartite Committee: Nummer en for levekostnader.
• Political Risk Services: En av verdens tre beste land for risikofrie investeringer.
• Canadas Fraser Institute: En av verdens beste frie økonomier, nummer åtte sammen med Australia, Irland, Holland og Luxembourg.
• Pinkerton Global Intelligence Agency: Høyeste poeng for turisttrygghet.

Det nye Costa Rica, men til en femtedel av prisen
Panama ynder selv å kalle seg det nye Costa Rica. Det har ett av de mest tiltalende programmer i verden for utenlandske beboere og pensjonister. Ordet pensjonist skurrer kanskje litt i ørene. Men tenk annerledes. Reglene for å bli ”pensjonist” i Panama og kvalifisere for deres Visumprogram, er sannsynligvis ikke det du tror. Faktisk alle som har fylt 18 år kan søke og bli kvalifisert som ”pensionado” i Panama. Alt som kreves er en garantert beskjeden pensjonistinntekt fra et land eller en bedrift og rent rulleblad.

Som kvalifisert pensionado har du krav på betydelige rabatter på de allerede lave levekostnadene, blant annet 50 prosent avslag på all underholdning i hele landet, 30 prosent avslag på buss og tog, 25 prosent avslag på flybilletter og 50 prosent redusert pris på hoteller mandag til torsdag. Selv på restauranter får pensjonistene 25 prosent avslag, 10 prosent avslag på medisiner og 20 prosent avslag på legehonorarer. Tann- og øyeleger gir 15 prosent rabatt, mens tekniske tjenester gir 20 prosent rabatt. Det koster bare halvparten å avslutte lånekostnader for et boliglån hvis du har pensjoniststatus.

Beste oppholdssystem i verden
Visumprosessen er også svært enkel. Det er en engangs søknad, og det kreves ingen fornyelser eller fornyelsesgebyrer. Andre oppholdsprogrammer krever at du fornyer tillatelsen hvert år. I Panama kan du søke i år for noen få tusen kroner og få oppholdstillatelse for resten av livet. Det tar cirka en måned å få visum. Det er overkommelig, og det er enkelt. Panama har et av de beste, hvis ikke det beste, oppholdssystem i verden i dag. For prisen du betaler er fordelene uten sammenligning. For ikke å snakke om de ekstraordinære fordelene det er å være en pioner i dette pensjonistparadiset. Eiendomsprisene vil sannsynligvis stige like hurtig som de gjorde i Costa Rica da det lanserte sitt berømte Pensionado Program.

Som en service for våre lesere vil vi sette inn en lenke til en norsk rapport om å være nordmann i Panama her. Følg med.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO