1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Gamle Kyoto - Høydepunkter i en keiserby

Tekst: Tor Kjølberg

Å vandre gjennom Kyoto er som å spasere gjennom 11 århundrer med japansk historie.

Det som en gang var hjembyen for det keiserlige hoff var også sentrum for japansk religion, estetikk, musikk, teater og dans og hadde sitt høydepunkt som sentrum for kunsthåndverk under Muromachi-perioden (1334-1568). Byen ble spart for bombingen under annen verdenskrig og sies å besitte 20 prosent av Japans nasjonalskatter, blant annet mer enn 1.700 buddhisttempler og 300 Shintoaltere, spredt for alle vinder, ofte bortgjemt mellom moderne skyskrapere.

reiseliv reiseglede Kyoto

Kyotos skjønnhet kan være vanskelig å få tak i, men oppmerksomme besøkende oppdager allikevel et glimt av fortidens Japan med sine templer og tempelhager, som inneholder flere bygninger, og mest av alt ligner en liten landsby. Den to etasjers Ginkakuji med pagodetak (Sølvpaviljongens tempel) er omgitt av hager og tegnet av en mester innen landskapsarkitektur for meditasjonsvandring. Den kirsebærtrekledde ’Filosofiske sti’ følger en smal 600 meter lang kanal som er like vakker året rundt. Ginkakuji var inspirert av Kinkakuji (Den gylne paviljongs tempel) fra 14. århundre, som ble ødelagt ved brannstiftelse i 1950. I dag er en tre etasjers kopi som ble bygd hurtig i etterkant av brannen plassert på den mosekledde grunnen der originalen sto. En herlig halv times spasertur derfra fører til Ryoanji-tempelet med sin lille gruslagte hage med 15 steiner, som er blitt symbolet på Zen-visdommens teser. Fra treplattformen på Kiyomizu-tempelet, bygget i en bratt fjellskråning, er det en fantastisk utsikt til Kyoto.

reiseliv reiseglede Ginkakuji

Hele området rundt Kyoto vokste for lang tid siden opp rundt spesifikke kunsthåndverk. Landets beste kunsthåndverkere arbeidet i byen for det keiserlige hoff og de føydale lorder. I dag finnes etterkommernes verksteder i de fredelige bakgatene i Kyotos historiske distrikter, og byens utbud, inklusive tretrykk, silke, tekstilvarer, lakkarbeider, dukker og papirartikler, er fortsatt viden berømt for sitt raffinement, sin eleganse og sitt håndverk. Den dag i dag er prefikset kyo foran et håndarbeid synonymt med ’utsøkt arbeid’.

Det finnes ingen bedre tid på året å besøke Kyoto enn under en av byens årlige matsuri, eller festivaler. De tre viktigste er Jidai, Aoi og Gion. Det verdt å planlegge en reise til disse festivaltidene, men da må du gjøre hotellreservasjoner god tid i forveien. Tusenvis av stolte Kyoto-innbyggere deltar i Jidai-festivalen den 22. oktober. Det er den yngste, som startet for bare litt over hundre år siden. En teaterprosesjon med kostymer fra perioden 8. til 19. århundre snor seg gjennom gatene og har sitt utspring fra Det keiserlige palass.

reiseliv reiseglede Gion

Kirsebærblomstringen er over når Aoi-festivalen flyter gjennom gatene 15. mai, men våren er allikevel på sitt vakreste når hundrevis av deltakere i kostymer fra de keiserlige hoff paraderer til Shimogamoalteret for å be for byens utvikling. Aoi stammer fra det sjette århundre, og mange mener at det er verdens eldste gjenlevende festival.

16. og 17. juli åpner vei for 31 enorme flåter som utgjør den populære Gion-festivalen, en prosesjon som ber om Kyotos beskyttelse. Den ble første gang gjennomført i det niende århundre, da den gamle hovedstaden ble herjet av pest.

Kyoto ligger tre timer med høyhastighetstog fra Tokyo. Det største utvalget av spesialbutikker finnes i Gion-distriktet. Folk med dårlig tid anbefales Kyoto Handicraft Center som har et stort utvalg for både øye og pengebok.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO