1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Navajo-indianernes hellige friluftsmuseum
Nasjonalmonumentet Canyon de Chelly

Tekst: Tor Kjølberg

Selv om den ikke kan måle seg med den uendelige Grand Canyon, fire timers biltur unna, representerer Canyon de Chelly (uttales ’deshei’ og betyr ”fjellrevne” på Navajo-språket) 2000 år av amerikanske innfødtes historie for. Det er en magisk stemning og spiritualitet over hele området.

resieliv reiseglede Canyon de Chelly Arizona

Rene sandsteinsvegger rager drøyt 300 meter over den store fjellgrunnen, hvor former og lys endrer seg dagen gjennom. Området er imidlertid best kjent for sine flere etasjes klippevegger, formet av soltørket leire og stein og bygget av Anasazifolket mellom 700 og 1300 e. Kr. De ble på mystisk vis forlatt på 1300-tallet, og er de eldste boliger i USA.

Navajo-indianerne, en av femten stammer som lever i Arizona, ble heltids innbyggere på 1700-tallet og teller i dag omkring 500 mennesker som fortsatt dyrker sine områder, gjeter sine geiter og sauer og fungerer som turistguider, siden det er forbudt å ferdes i området uten følge.

Chelly ligger i det nordøstre Arizona, og er en del av Navajo-indianernes enorme reservat, det største i Nord-Amerika. Med et innbyggertall på mer enn 200.000 blir det regnet som en selvstendig nasjon, hvor det fortsatt snakkes Navajo.

Canyon de Chelly er en av stammens helligste steder, og turismen om sommeren til tross, er det enkelt å finne ro og ensomhet på denne mystiske steinvidden. Noen av Amerikas flotteste motiver (steinkunst) pryder ørkenveggene, etterlatt av Navajo-folket, Anasazi-folket og de tidligere Basketmakers, som holdt til her så langt tilbake som det fjerde århundre e. Kr. Ved fjellgrunnens munning finner vi det eneste offisielle overnattingsstedet i hele parken, fullbemannet av Navajo-folket.

Her finner vi amerikansk innfødt gjestfrihet samt muligheter for kjøreturer i åpen jeep, såkalte ”shake and bake” utflukter, oppkalt etter de humpete skitne veiene og sommerheten.

reiseliv reiseglede Shake and Bake Arizona

Canyon de Chelly ligger ca. 55 mil nordøst for Phoenix. Besøkssenteret i Chinle er åpent året rundt. Overnatting Thunderbird Lodge.

Beste besøkstid: Mai – oktober. Navajonasjonens Powwow (helgen 4. juli) og den årlige Navajo Nation Fair og Rodeo (månedsskiftet august/september) arrangeres i Window Rock, hovedstad i Navajo-indianernes reservat.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO