1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Reisebrev fra Casco Viejo, Panama

Av vår Mellom-Amerika korrespondent

Vi fant ikke noe sted å parkere. Vår venn, sjåføren, kjørte rundt kvartalet et par ganger før han spurte en ung mann som sto på et hjørne om hjelp.

Den unge, tydeligvis lokalkjente, mannen anbefalte oss å kjøre noen kvartaler bortover samme gate, på den andre siden av et torg. - Det er ikke noe nærmere, forsikret han oss. Det var fredag kveld, dette var Casco Viejo, og stedet sydet av liv.

Det har gått mer enn et år siden jeg var her sist, og jeg så store forandringer, ikke minst i aktivitetsnivået. Da vi spaserte rundt i gatene tidligere på dagen og så på leiligheter og bygninger som var til salgs, registrerte vi bygningsarbeider og stillaser på nesten hver tredje eller fjerde bygning. Men nå på kvelden ble vi møtt av festglade, velkledde mennesker som kom fra restauranter og barer, kafeteriaene og gallerier.

reiseliv reiselyst Reis til Casco Viejo Panama

Misforstå meg ikke. En av kanskje hver fjerde bygning har blitt eller er under renovering. Flere av de andre er derimot forfalt, og noen ganger er det bare skallet igjen. Det bor gjerne tre eller fire familier der. I et tilfelle hørte jeg om 30 familier. Det er en barrio. Vår venn fra Panama frarådet oss å gå i enkelte av gatene hvor renoveringen foregikk.

reiseliv reiselyst Casco Viejo Panama

Reis ikke dit og forvent deg South Beach, men om fem år vil mye ha skjedd.

Reis ikke dit for å ha en avslappende ferie heller. Overalt hører du lyden av barn som ler, radioer på høyt volum som spiller alt fra italiensk opera ril amerikansk pop, det er trafikk gjennom gatene på dagtid og bor som driller. Dette er en levende by. Det er et sted hvor du så å si må inhalere atmosfæren og leve deg inn i scenen. Hvis du bor her, som stadig flere utlendinger velger å gjøre, kan du gå ut klokken halv tolv om kvelden og gå i en hvilken som helst retning og komme til en nattklubb eller restaurant som fortsatt serverer middag.

Jeg er lidenskapelig interessert i eldre bygninger, og i denne gamle byen er det ingen mangel på dem. Noen er bygget i spansk stil, støttet av reisverk og selges til gi bort priser. Noen er franskinspirert, med nøytrale fasader som stammer fra 1700-tallet. Dessverre er mange av de opprinnelige bygningene i dette strøket gjennom tidene blitt herjet av branner, men enkelte er fortsatt i god stand, og det er et rimelig bra utvalg av strukturer fra det 19. århundre som det er verdt å merke seg. Disse er for det mest tre og fire etasjes bygninger som flankerer de smale smugene, og alle retninger fører til havet, for denne lille byen er nesten helt omkranset av hav.

Dette er et slikt sted som Paul Gauguin eller Graham Greene ville ha satt pris på. Og det gjorde de faktisk, for begge har oppholdt seg her.

I flere hundre år virket det imidlertid som om folk i Panama ikke satte særlig pris på sin nest eldste by. De ville heller bygge i den ”moderne” Panama City, flere kilometer øst. Casco Viejo led under dette i nesten hundre år.

Men i 1997 satte UNESCO byen på Verdensarvslisten, og samme år ble et offentlig restaureringsprosjekt igangsatt. Panama begynte å friste alle som kunne hjelpe dem til å bygge opp og revitalisere det eldste europeiske samfunn på den amerikanske Stillehavskysten. Forskrift nr. 9 i revitaliseringsprogrammet sier at enhver inntekt på salg eller leie av en bygning I Casco Viejo er fritatt for skatt i Panama i ti år. I tillegg kan 100 prosent av renoveringskostnadene trekkes fra inntektsskatten, og man betaler ikke toll på materialer som importeres for renovering. Du er også fritatt fra eiendomsskatt i 30 år, samt alle salgsavgifter, så lenge du har betalt minimum 300.000 kroner for eiendommen.

Kanskje det kunne lønne seg å bygge et parkeringshus? Stedet trenger et, og hvis du bygger det på en ledig tomt, er inntektene skattefrie i ti år.

Enkelte investorer har utnyttet fordelene ved skattefritakene og har renovert bygninger til en imponerende standard, restaurert dem punkt og prikke til sin originale form. For å være ærlig, de hadde ikke så stort valg. Byen er forsiktig. Renoveringsplanene må godkjennes, og bygningenes historie må respekteres, samtidig som de skal tilpasses levestandarden i det 21. århundre.

Vi besiktiget ferdige renovasjonsprosjekter som et lite utviklingsfirma hadde gjort her de siste årene. Gamle bygninger var gjort om til små, oppgraderte leilighetskomplekser, og skulle du være interessert i å eie eller bo på dette stedet, er dette de leilighetene jeg ville anbefalt først, men de selges fort.

Vi så også på et prosjekt som nettopp var påbegynt, og tenkte at dette var en gylden mulighet. Klassisk bygning i beste strøk.
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO