1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt

Å reise med buss

Å reise på lange bussreiser er noe helt spesielt. Du er et anonymt ansikt i et hav av reisende, borte fra hverdagens stress og distraksjoner, og du kan fordype deg i en god bok eller sette setet i hvileposisjon og duppe av mens du forflytter deg mil etter mil, noen ganger i flere dager. Det kan til tider kreve tålmodighet, men det er avkopling du sjelden finner andre steder. Bussreiser er rimelige, fleksible og det er mange tilbud å velge blant i Norge. Med litt forhåndskunnskap kan mange reisedrømmer gå i oppfyllelse.

Før du bestiller billett bør du vurdere alle de tilbudene som finnes. Studenter, pensjonister, militært personell og barn kan som oftest reise med store rabatter. Ledsagere kan ofte få rabatt sammen med en person som betaler full pris. Forhåndskjøpte billetter er som regel billigere enn kjøp like før avgang.
Med det utvalg av busselskaper som etter hvert finnes i Norge, er det bare å velge og vrake.

Sørg allikevel for å spørre etter tidsbegrensede spesialtilbud som finnes. Selv om du skal gjøre en rundreise kan et tidsbegrenset tilbud på en enveis reise spare deg penger. Du skal imidlertid være klar over at tidsbegrensede tilbud også kan ha andre begrensninger, for eksempel at de ikke kan omgjøres eller refunderes.

Bagasjereglene er også gjerne strenge. Pass derfor på at antall, størrelse og vekten på bagasjen er innenfor godkjente vilkår slik at du unngår forsinkelser og ekstragebyrer ved innsjekking. Kontakt busselskapet før avgang for å forsikre deg om at bagasjen din er innenfor reglene eller forsikringsvilkårene. Håndbagasjen må kunne plasseres i hyllene i bussen eller under setet. Det er spesialregler for ski og sykler. Kontakt busselskapet om bestemmelsene før reisen. Når du skal bnytte buss er det viktig å vite at bagasjen normalt ikke overføres for deg av medarbeidere. Du er selv ansvarlig for bagasjen når du forlater en buss og få den overført til en annen.

Busselskapene anbefaler de reisende å møte opp minst en time før avgang, særlig i høysesongene. Det er ikke faste seteplasser, så her gjelder regelen om førstemann til mølla. Jo tidligere frammøte, jo større er sjansene for et ønsket sete.

Når du velger sete, bør du ta hensyn til at baksetet ikke kan settes i hvilestilling, og hvis du ønsker å lese i mørket har de aller første setene ofte ikke leselys. Hvis du ønsker å bevege deg i midtgangen, er det fornuftig å velge et sete mot midtgangen slik at du unngår å forstyrre passasjeren ved siden av deg. Hvis du ønsker å sitte mest mulig stille, er det derimot fornuftig å velge et vindussete slik at du ikke blir forstyrret av sidemannen. Min erfaring er at hvis bussen ikke er full og du plkasserer deg ved midtgangen er sjansene store for at du får to seter for deg selv. Passasjerer liker gjerne ikke å trenge seg inn mot vinduet dersom det ikke er helt nødvendig. Husk også at i busser med toalett kan disse fort bli til sjenanse for passasjerene i nærheten. Jeg forsøker derfor alltid å finne en plass i god avstand fra disse.

Jeg har alltid erfart at det er nyttig å gjøre seg kjent med bussjåføren. Selv om du helst ikke skal snakke med dem i fart, ta deg tid til en liten prat før avreise eller under stoppene. Hvis det blir uventede overnattinger eller andre hindringer blir det enklere å få hjelp av dem, eller i det minste informasjon.

Ved fylling av bensin eller andre tekniske gjennomganger skal passasjerene forlate bussen, men duj kan godt la håndbagasje, jakker og lignende bli igjen på bussen, men busselskapet er ikke ansvarlig hvis noe blir borte.

Hvis bussen stopper og du ikke er tilbake til avtalt tid har busse rett til å kjøre videre. Selv om de fleste bussjåfører helst unngår å følge reglene, skal du vite at de er i sin rett, og at de heller ikke lenger har ansvaret for de tingene du har om bord i bussen. De fleste av oss har vel erfart hvor irriterende det er å vente på passasjerer som alltid strekker grensene.

 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO