1 2 3
Lyst til å reise verden rundt på første klasse
– og tjene gode penger?

Les mer!
REISELIVSAKADEMIET

Blir etablert i løpet av annet halvår 2012
 
« Tilbud tilbake
Tilbud fram »  Learn more
HER KAN DIN ANNONSE STÅ!

Ta kontakt.

Interdum ullamcorper maecenas
Orci maecenas. Tincidunt tempus, integer viverra lorem praesent magna parturient  « Tilbud tilbake  Ta kontakt
Sov som en konge på Kreta

For Destinasjoner av Richard Greene Joseph (august 2012)

Overnattinger på de greske øyene behøver ikke være standard, noe de altfor ofte er. Da jeg besøkte Rethymnon var jeg på jakt etter et vanlig rom rett ovenfor havnen. For to mennesker kostet det 400 kroner natten. Men du får som regel det du betaler for. Da jeg kom tilbake til rommet vårt etter en tur på stranden kom det bare noen dråper ut av dusjen, som sannsynligvis måtte stamme fra steinalderen.


Vi flyttet. Neste morgen våknet jeg til de spede tonene fra kirkeklokker. Det var noe helt spesielt i å tilbringe natten i en king size seng drapert med musselingardiner. Utenfor persiennene av tre var det en balkong med vridd jernrekkverk og utsikt til et smalt smug som heter Agion Deka. Jeg er i Chania, helt vest på Kreta og bor i et ulastelig restaurert venetiansk palass.

Reise_til_Palasso-di_Pietro_Kreta
Palazzo di Pietro stammer fra 1210. Det ble bygget av en aristokratisk familie ved navn Ranieris. I dag er det Bitzanaki-familen, direkte etterkommere, som eier stedet. Christina Bitzanaki fortalte meg hvordan hele familien hadde bidratt i restaureringsarbeidet, som varte i tre år. Det er blitt en lønnsom investering. Alt er perfekt, de rene steinveggene, gylne furutregulv, små kjøkkenløsninger, og rikelig med vann i dusjene. Selv om jeg ikke har slått den på, finnes det til og med satellitt-TV på rommene.

Reise_til_Palazzo_di_Pietro_entrance
Jeg aner ikke hva det koster å bo i et palass i Venezia, men her får du et dobbeltrom for 800 kroner natten. Palasset har bare syv rom og suiter, så det anbefales å bestille rom på forhånd.

Palazzo di Pietro, Agion Deka 13, Chania 73100, Kreta Tel: (30) 282-102-0410.
 
Takterrassen på palasset har en fantastisk utsikt over gamle Chania og det intenst blå kretiske hav. Dette er kanskje den byen på øya som har mest atmosfære, og den har til og med et venetiansk fyr, tyrkiske minareter og en gammel moské i havkanten. Gå ikke glipp av det korsformede markedet hvor du kan handle kretisk krydder og honning. Jeg tror imidlertid ikke du lar deg friste av de flådde sauehodene som selges i slakterbodene.

Reise_til_Chania_Kreta
Kveldslivet i Chania er helt spesielt. Havnen ser ut som glinsende silke omkranset av lys i alle regnbuens farger som kommer fra alle de små barene og restaurantene. Der bør du nyte en Brandy Alexander og betrakte ”volta” (lokalbefolkningen som paraderer opp og ned).

Selv om havnen oser av romanse finnes det bedre tavernas hvor du får mer for pengene i et nett av bak- og sidegater. En utmerket taverna er den kjelleraktige Taman i Zambeliou-gaten, som tidligere var badebassenget i et tyrkisk hamam (dampbad). Der kunne vi glede oss over en delikat og variert forrett, ”fava”, som er moste småerter med persille og olivenolje, ”tzatziki, hvitløk og agurk yoghurt og stekt zucchini, mørt lam bakt med auberginer for meg, og svin til henne, en liter vin, brød, vann og gresk kaffe, alt for under 450 kroner. Som på de fleste steder på Kreta spanderer huset et glass ”raki”, brennevin i likhet med grappa, og en liten kake.Det ekte Kreta

For Destinasjoner av Richard Greene Joseph (Juli 2012)

Den fjerde største byen på Kreta, Aghios Nikolaos, er en vakker by med yrende liv hele året. Den har moderne sykehus, gode transportfasiliteter og til forskjell fra mange av de andre stedene langs den Nord-kretiske kysten føles den ”ekte”.

destinasjoner_Aghios_Nikolaos_kart

Strendene er små, men vannet er krystallklart blått. Fiskebåter ligger for anker i den halvmåneopplyste havnen. Sortkledde ortodokse prester streifer utenfor den ikonkledde storkirken, og butikker selger saker som folk trenger (bildeler, maling og strikkegarn) og ikke banale suvenirer, selv om det er rikelig med gavebutikker også, hvis det er det du er ute etter.


destinasjoner_aghios_nikolaos

I landsbyen Kritsa, omkring 13 kilometer opp i dalen, finnes det mange små håndverksbedrifter, som lager for eksempel kniplingsduker eller krukker. Og dette er et annet ”ekte” sted med gammeldagse kafenios (kaffebutikker) hvor eldre bekymrede menn sitter og fingrer med sine rosenkranser. En av dem kom og satte seg tungt ned ved siden av meg der jeg satt på en steinbenk ved en fontene. Vår samtale ble ikke veldig dyp siden det eneste språket vi hadde felles var dårlig italiensk, men han insisterte på å forære meg en stor kvast med mynte som duftet herlig søtt. Jeg vet ikke om han mente at jeg skulle lage te av den, men det beviser at den berømte kretiske vennligheten ikke bare er en myte.

destinasjoner_kritsa

I dagens marked kan du få kjøpt et hus i landsbyen for utrolig lav pris. I Kritsa kan du faktisk kjøpe et lite hus for omkring 150.000 kroner. Men da krever det en god del oppussing. Kjøkkenene er små og primitive, og toalettet er sannsynligvis bare en bøtte, og bad finnes ikke. Greske landsbyhus egner seg som regel ikke for skandinaver uten oppgradering.

destinasjoner_kritsa_kniplingsduker

Jeg skulle imidlertid ønske at jeg kunne formidle duftene av Kreta til deg her, for overalt lukter det herlig av krydderurter. Jeg oppdaget nylig ”melotira me mela” som er en kretisk krydderte som serveres med honning. Det er den beste alkoholfrie drikken jeg noen sinne har smakt!
Øyhopping i Hellas


For Destinasjoner av Richard Greene Joseph (mars 2012)

I fjor høst reiste jeg tur retur med en L.A.N.E. ferge fra Karpathos til Halki. Jeg reiste på annen klasse, og turen kostet knapt hundre kroner hver vei. Det var rolig sjø og ingen bølger som plaget oss. Skipet Kornaros hadde luftavkjøling, nye teppebelagt dørk, store stoler du kunne krølle deg opp i og et bord for hver fjerde stol. Det var godt med benplass og rikelig plass til standard bagasje.

reikseliv_reiselyst_LANE line

Alle skilt var skrevet på både gresk og engelsk. Selv hunder var velkommen ombord. Med eget dekk, med et stort spaserområde, kunne hundene dra på ferie uten å bli holdt innesperret i hundebur. Dekket ble spylt ofte og var godt vedlikeholdt. Mange hundeeiere koste seg der med kjæledyrene sine.

reiseliv_reiselyst_kornaros

Hvis du liker øyhopping i Hellas, vil du på et eller annet tidspunkt ha behov for å ta en ferge. Eller rettere sagt, det er faktisk vanskelig å unngå dem. Her er noen av de viktigste tinene du bør være klar over på greske linjeferger.

* Du må vise billett ved ombordstigning. Du kan ikke kjøpe billett om bord.

* Hvis guideboken din sier at det er tre klasser, er den utdatert. Det er bare første og annen klasse. Når det gjelder annen klasse, kan du velge mellom innendørs eller utendørs dekk, eller betale litt ekstra for en enkel kahytt.

* Hvis du ønsker å ha med deg bil, må du bestille på forhånd. Det er ikke plass til mange biler om bord, og i sesongen blir bildekket hurtig fylt opp. Mange bil- og motorsykkel utleiefirmaer har regler om at fartøyene ikke kan transporteres med skip. Det betyr at de ikke kan flyttes fra øy til øy.

* Hvis du har tunge kartonger eller kofferter, kan du plassere dem gratis like innenfor skipets hovedinngang. Ikke slit deg ut med å dra dem med deg opp og ned i trappene hvis du kan unngå det!

* Veksle til lokal valuta på forhånd siden de fleste ferger ikke veksler ombord, og du ankommer ofte en ny destinasjon utenom bankenes åpningstid.

* Hvert stopp annonseres over høyttalere, men det er ingen som vekker deg. Hold derfor øye med klokken. På de mindre øyene varer oppholdet bare noen få minutter, så vær klar til å gå hurtig i land.

* Hvis du har spørsmål eller kommentarer under overfarten, ta kontakt med skipets informasjonsskranke. Der snakker de engelsk.

Nyt livet!
 
Copyright (c)2011 | Levert av Lage Hjemmeside PRO